En romersk legion

Legionens opbygning.
En legion bestod i hovedtræk af ti kohorter, der hver var på seks centurier, der så igen bestod af ti conterbier (teltgrupper) a´ otte mand. Hertil kom en række ekstra styrker som f.eks. 120 ryttere. En fuldtallig legion kom på den måde op på omkring 5000 mand. Hertil kom alle de civile (slaver, håndværkere, værtshusholdere og for en del legionærers vedkommende koner), der fulgte med legionerne.
Rundt omkring i Europa ses stadig rester af de store forlægninger, hvor legionerne havde base. På den tid har baserne været storbyer, og flere af forlægningerne har da også udviklet sig til at være storbyer i vor tid, som for eksempel Köln.

Den enkelte legionærs udrustning.
De enkelte legionærer var ensartet udrustet med hensyn til våben og udstyr. Af våben havde de pugio (kniv), gladius (sværd) og pilum (spyd), af beskyttelse havde de galea (hjelm), lorica segmenta (leddelt brynje) og scutum (skjold).
Igennem den periode, hvor Romerriget var den dominerende magt, ændrede såvel våben som udstyr sig dog. For eksempel ændredes udformningen af spyddene sig og vekslede i perioden mellem tunge kampspyd og kastespyd.
Ud over våben og beskyttelse havde hver legionær også en mængde udstyr som kogegrej, toiletsvamp, olielampe m.v. som han måtte bære på under de lange marcher. En dagsmarch med fuld oppakning (op til 40 kg) kunne være op til 30 km - og det mange dage i træk.


Hvis du er interesseret i at læse mere om de romerske legioner og legionærer, så klik ind på siden med links. Her er der links til et lille udvalg af de mange artikler, der findes på nettet om legionerne.


                                        Forskellige udgaver af pilum.

Johan er Awesome 29.01.2015 13:54

God side

| Svar

Nyeste kommentarer

18.06 | 20:27

hurtid ind.sist ud

01.11 | 07:30

Hej Thomas.
Det vil jeg gerne, men jeg har ikke din mail-adresse.
Min er jjhansen@youmail.dk.
Med venlig hilsen
Jens Jørgen

30.10 | 19:50

Hej Jens Jørgen

Vil du kontakte mig på mail? Det drejer sig om en forespørgsel vedr. dine bøger.

Pft.

Thomas

23.12 | 20:36

Hej Johan
Bedre julehilsen kan jeg ikke ønske mig
Jeg er superglad for, at du kan lide bogen.
God jul.
Hilsen Jens Jørgen